Brisbane

Brisbane is az elítélteknek köszönheti létrejöttét :). Itt volt Sydney után a második elítéltekből álló kolónia, amely 1824-ben alakult. A szabad emberek 1842-től költözhettek csak be a környékre. Ne kérdezzétek tőlünk, hogy ez annó, hogy működött, mert fogalmunk sincs, de kíváncsiak lennénk rá :). Otthon ezzel szoktunk ugye viccelődni, hogy a rabok leszármazottai élnek itt, de ez egyébként nem is vicc. Ma már divat visszavezetni a származásodat egy-egy elítélt ük/dédszülőhöz.

Méretében szinte pontosan Budapestnek felel meg, kb 2 millió ember él a városban és 3 millió a vonzáskörzetében. Ennek köszönhetően bizonyos szempontból még kellemesebbnek is tűnt, mint Melbourne vagy Sydney, azok ennél simán kétszer nagyobbak voltak. A hasonlóság itt nem áll meg, a Dunához hasonlóan Brisbanet is szépen kettéosztja a Brisbane folyó, amely szemre méretében is hasonló. Persze ezt nem szabályozták úgy meg, illetve a rakpartok sincsenek úgy kiépítve árvíz ellen. Ez az elmúlt időszakban többször is gondot okozott, de így legalább jól néz ki, amikor nem árad.

A folyónál maradva, nagyon pöpec a hajós tömegközlekedésük! Van egy, a turistás helyeket összekötő ingyenes hajójárat, ezt mi is kipróbáltuk és tök jó volt. Pontosan jár és egész gyakran a kishajó, sőt mi több, a bringát is fel lehet vinni a hajóra. A kisebb hajókon kívül vannak nagyobb, gyors katamaránjai is a BKV-nak, amik a város távolabbi kerületeiből hozzák be az utasokat.

Brisbane azért is jó élmény volt, mert véletlenül belebotlottunk egy folyékony nitrogénes fagyizóba! A folyékony nitrogén segítségével a szemed előtt készítik el a fagyit, ami tényleg nagyon selymes állagú lesz. Az ízével nem voltunk kibékülve, nem volt elég jó az alapanyag és talán túl édes volt. De a technika jól működött, meg kéne csinálni otthon is :).


Hely megtekintése nagyobb térképen!