Csillag poszt

Sajnos az éjszakai égbolt egy olyan csoda amihez egyre többet kell utazni. Itt van felettünk mindig, csak nem látszik, idegesítő mi? 🙂 A Yosemite parkban épp az utolsó esténken adódott a lehetőség, hogy ott maradjunk egy csillag-bemutató estre. Ez alatt azt kell érteni, hogy egy tucat lelkes önkéntes nagyobbnál-nagyobb teleszkópokkal kivonult és kis sorbanállással mindbe bele lehetett nézni! Sőt volt egy hostunk is, Paul Salazar az UrbanAstronomer, aki legalább két órát mesélt izgalmas égi jelenségekről.

De először térjünk vissza a teleszkópokra! Láttuk a Szaturnusz gyűrűjét, illetve az M37-es “nyílthalmazt”. Ez utóbbiban nem vagyunk biztosak, mindenesetre irtó sok csillag látszódott egy hatalmas teleszkópban. Akkora házi gyártású cucc volt, hogy egy háztartási létráról kellett belenézni a figyelőbe. A Szaturnusz gyűrűje is érdekes volt, bár túl sokat még így sem láttunk belőle, meg hát elhiszem én, hogy ott van és a képek sem rosszak róla a neten. 🙂

Viszont a csillagok úgy általában, hát az fantasztikus volt. Remélhetőleg láttátok az előző posztban, hogy milyen volt a kilátás innen a Glacier Pointból. Hát ehhez kell hozzávenni a teljes sötétséget és az égbolt gyakorlatilag 360 (oké legyen 270) fokos körpanorámáját. Paul előadása szuper volt, arról nem is beszélve, hogy jól követhető is. Ugyanis egy olyan spéci zöld lézermutatója volt, aminek a nyalábja vizuálisan az égig ért és ezzel mutogatta a csillagképeket. Így elmagyarázva elég furán hangzik, de élőben nagyon ütős volt. Millió érdekességről mesélt, arról nem is beszélve, hogy még utána személyesen is beszélgettünk vele. Egy érdekes sztori maradt meg az Ursa Minor (kis göncöl, kis medve – Sky Map programmal könnyű megtalálni az égen) csillagképről bennünk, ami a csillagok földről látható relatív fényességéről szólt.

Ursa Minor

A skála praktikusan úgy -2től 10ig terjed, ebből szabad szemmel tiszta körülmények között még a 6-ost is látni. Bárhol is vagyunk a fényszennyezést jól lemérhetjük az Ursa Minor alsó téglalapjának négy csillagával. Ezek fényessége ugyanis kb 2, 3, 4, illetve 5. A 2 azért olyan fényes, hogy azt városban is látnunk kell, viszont ha látjuk az 5öst is, akkor szerencsések vagyunk! Itt a Yosemitében persze simán láttuk az 5öst is, sőt a tejút is gyönyörűen látszódott az égen.

A végére lezárásnak egy videóval készültünk! Nem saját, egy badass mémfizikustól loptuk:

Hely megtekintése nagyobb térképen!