Seattle

Igen a blogon a kanyonvidék után hirtelen Seattlebe kerültünk, de nemsokára visszatérünk még a Seattle előtti eseményekkel is! A valóságban egyébként épp átkeltünk a Golden Gate hídon San Franciscoba, majd el is hagytuk azt dél fele, újra :). Meg kell hagyni a Golden Gate a világ egyik legszebb hídja, egyszerűen jól néz ki és még igazán jó helyen is van.

Ha eddig nem találtátok volna ki az elmúlt két bejegyzésből, Seattle közelében Redmondban van a Microsoft főhadiszállása, de ezen kívül még számtalan technológiai cégnek van itt a központja (pl.: Amazon), szóval élet nem csak délen van. Maga a város igazán jó hangulatú, van egy kis gyalog is bejárható központja, egy piaccal a közepén. 1912ben itt nyílt az első Starbucks, ez látható is az 5. képen. Mi szokásunkhoz híven itt sem kávéztunk :). Még válogattunk pár piacos képet, jó volt a hangulat, az árak azért nem voltak túl alacsonyak persze. Eltekintve a virágoktól, amik igen olcsók! A 8. képen látható csokrok is 3000 ft alatt vannak, illetve a rózsa is olyan 200 Ft alatt volt. Kati igazán sajnálta, hogy nincs helyünk a virágnak, úgyhogy csak egy “füstölt lazac boton” étellel leptük meg magunkat (6. képen ott figyelnek a sarokban).

A piac után a belvárosban császkáltunk és belebotlottunk a központi könyvtárba. A 12. képtől látható futurisztikus épület az, nagyon profi volt belül is, és tele volt olvasó emberekkel. Igazán gyönyörű idő volt, mint utólag kiderült ez itt azért viszonylag ritkaság, itt a nyár állítólag 9 napig tart, ha meg folyamatosan esik az eső, azt úgy hívják, hogy tavasz (ezt még a Boeing gyárban hallottuk).

A belvárosról készített képek a Kerry Parkból készültek, ide “szögeztük be” most ezt a bejegyzést. Ha valaki erre járna, ide mindenképp érdemes feljönni, mert tényleg elég jó a rálátás a városra, de ez azt hiszem a képekből is látszik. Egyébként érdemes a térképet megnézni, mert nem triviális a város fekvése az öbölben és akkor finoman fogalmaztam. Az öböl szaggatott partja mellett másik oldalról a Washington tó határolja, így talán nem meglepő, hogy igen nagy dugók szoktak lenni. Próbáltunk felrakni pár képet a közlekedésről is, ez volt az első hely ahol befele menet tényleg eltévedtünk, nem számítottunk rá, hogy az autópályáról a lehajtónk épp balra visz le, mert ott fért el. De előtte is volt laza 8 sávos rész, külön “carpool” sávval, ahova csak azok az autók mehettek be, ahol legalább ketten ültek. Sőt volt olyan lehajtó, hogy a jobb oldali szokásos lehajtó mellett volt külön lehajtója a carpool sávnak a baloldalon.

Visszatérve a Washington tóra, az utolsó pár idillikus kép ennek a tónak a partján készült. Itt laknak azok, akiknek kiadta az élet :), közte a blogon már emlegetett Gates família is. De egyébként tényleg jó hely, el kell ismerni. A központi részhez közelebb is volt nagyon hangulatos lakónegyed ahol jártunk, de ott sajnos a fényviszonyok miatt nem lettek jók a képeink. Nekünk egyébként nagyon tetszik, hogy a legtöbb háznak ezekben a negyedekben nincs kerítése és minden kert szépen ápolt. Egyszerűen már átvezetni is jó érzés ezeken az utcákon. Ezek a tipikus jómódú városrészek amúgy eléggé be vannak építve, de legalább nem kell akkora kertet ápolni :). (Nem tudom nálunk akár a XI. kerületben miért kell ennyire kis beépítést engedélyezni, most úgy tűnik kicsit pazaroljuk a teret és valójában a fennmaradó zöldfelület sem ápolt.) A híresztelések ellenére azért a közbiztonsággal olyan nagy gond nem lehet, ha komplett városrészek megvannak kerítés nélkül.


Hely megtekintése nagyobb térképen!