Microsoft milliárdok #2

Bill & Melinda Gates Foundation
A Bill & Melinda Gates alapítvány látogatóközpontjában jártuk, amely egy kicsit máshogy szól a látogatókhoz, mint a szokásos alapítványok szoktak. Ők kivételesen pénzt nem kérnek, csak a segítségedet. Pénzük az van, jelenleg éppen ez a világ leggazdagabb alapítványa, kicsivel az IKEA “adóelkerülési” alapítványa előtt (akit az Ikeas téma bővebben érdekel: Flat-pack accounting). Warren Buffett (a világ egyik leggazdagabb embere) annyira megbízik munkájukban, hogy pár éve mintegy 30 milliárd $-t adományozott az alapítványnak. Ezt az “aprócska” összeget részletekben kapják meg 20 év alatt, és természetesen el is kell költeniük: ahogy Warren mondta, jó lenne ha ők kemény fákba is belevágnák a fejszéjüket, mert valakinek azt is kell.

Szóval itt mindössze a segítségedet kérik, hogy a világ egy jobb hely legyen, ahol a megmenthető gyerekeket és felnőtteket megmentjük. Valahogy mindenki hozzá tud tenni, a központban egy teljes rész erről szólt. A kis kérdőívet végigkattintva nekünk a “logic” jutott, vagyis a mi feladatunk a probléma megoldás lenne.

Nehéz egy ilyen alapítványról bármit is írni, lelkesíteni és irányt mutatni, azt tudnak. Természetesen a központ múzeumokat meghazudtoló módon szuperül megvolt csinálva. Akit bővebben érdekel a munkájuk, azoknak az alapítvány weboldalát ajánljuk.


Hely megtekintése nagyobb térképen!