Óriások (sequoiadendron giganteum) földjén

Ma tudtunk élni, egy dupla nemzeti parkban jártunk a Sequoia és Kings Canyon NPben. Itt és gyakorlatilag csak itt találhatók még meg az óriás mamutfenyők. Hála istennek elég nehezen megközelíthető helyről van szó így lehetséges, hogy még ma is állnak ezek a kolosszális fák. Kicsit alacsonyabbak mint az örökzöld mamutfenyők (akikről már írtunk egy posztot nemrég), de a földről szemlélve ez a 90 méter vagy 110 méter szemre már nehezen megkülönböztethető.

Nem tudom segít-e a méretek érzékeltetésében, hogy a 8-11. képeken látható General Sherman becsült súlya 1910 tonna körül van, törzsátmérője pedig 7.7 méter (szemmagasságban). Ő a világrekorder a legnagyobb térfogat kategóriájában! Kora olyan 2500 év és gyakorlatilag bármelyik pillanatban kidőlhet :). Nem vicc, a méretükhöz képest viszonylag kis gyökérzetük van, így akár egy szélcsendes napsütéses napon is kihasalhatnak. A 3-5. képen látható fával épp ez történt 1959 június 3-án, a hanghatást elképzelni sem tudjuk.

Az, hogy ezek mennyire földöntúliak jól ábrázolja a felfedezésüket körüllengő hoaxok áradata. Egyrészt a szóbeli/írásbeli beszámolókat az 1800-as évek végén senki sem hitte el, ezért kivágtak egy fát és egy részletét elszállították az 1893-as Chicago-i világkiállításra. Ezután sem hitték el keleten, el is nevezték a fát “the California hoax”-nak, vagyis a kaliforniai megtévesztésnek. Mindenki meg volt róla győződve, hogy sok kis fából sakkozták össze!


Hely megtekintése nagyobb térképen!