Blue Mountains

A Blue Mountains Nemzeti Parkot kihagyni hiba lett volna, nagy hiba. Talán túl sok kommentárt nem kell a képekhez fűznünk, inkább a bowerbird-ök párzási szokásairól szeretnénk még beszélni.

Magyarul lugasépítő-féléknek nevezett madarak családjának nagyobbik része poligám életet folytat, a pár hím tagjai különleges kompozíciókat építenek, hogy megnyerjék maguknak a közelben lakozó nőstények kegyeit. Nem vicc volt, hogy erről lesz szó! 🙂 Az egyik legszebb kompozíciót, egy vesszőfolyosót, a selyemmadarak készítik. Mi pont egy ilyenbe futottunk bele sétálás közben, az utolsó előtti képen láthattátok is.

A folyosó két oldala rengeteg apró elszáradt gallyból áll, ezeket apránként, egyesével helyezik el a madarak. Nagy műgonddal helyeznek el minden szálat, sokszor kiveszik és máshova rakják át. Mindezek mellett a kék színű cuccok nagy kedvelői, a környékbeli összes kék pet palack kupakot, szívószálat és egyéb műanyag szemetet begyűjtenek és esztétikusan elhelyezik a lugas körül. Mindeközben a nőstények a saját fészküket készítik el, egyedül. Amikor eljön a párzási időszak a nőstények végigjárják a környékbeli lugasokat és kiválasztják maguknak a legszebb lugas tulajdonosát. Az utódokat a nőstények egyedül fogják nevelni, a hímek továbbra is a lugas építésével foglalkoznak. Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy lugas tulajdonosa hoppon marad és egy sokkal menőbb lugas hímje fog szinte az összes környékbeli nősténnyel párosodni.

Ebben az egészben a legviccesebb az volt, hogy pont az út ezt megelőző heteiben hallgattunk a kocsiban David Attenborough monológokat és az egyik epizód pont a bowerbirdökről szólt. A hanganyag végéből még beillesztünk egy részletet, David Attenborough hangjával a fejetekben olvassátok el: “Filming bowerbirds must be done from a hide, so to stand any chance of filming copulation you must select the bower that you think will most impress a female bird. The odds of doing so are in fact quite good, showing that we and bowerbirds have the same aesthetic sense and preferences, and that thought pleases me no end.”

(Magyarul: “Lugasépítő madarakat filmezni csak lesből lehetséges, tehát ahhoz, hogy legyen lehetőségünk párzást filmezni, azt a lugast kell kiválasztanunk, amely a nőstény tojóknak a legjobban fog tetszeni. Az esélyünk erre, meglepő módon, egész jó, ami azt jelzi, hogy a lugasépítő madarakhoz hasonló az esztétikus ízlésünk és preferenciáink, ami mindig jó érzéssel tölt el”.)

Hely megtekintése nagyobb térképen!