Napfelkelte Hampiban

Még otthon kitaláltam, hogy az egyik hétvégén el kellene menni Hampiba megnézni a világörökség részeként számon tartott épületegyüttest, a Vijayanagara birodalom fővárosának romjait.
A Lonely Planetet nézegetve Hyderabadhoz ez a legközelebbi kiemelt nevezetesség Indiában de ez is kb. 400 km-re van. Az itteni útviszonyokat figyelembe véve alvós vonattal vagy alvós busszal lehet megtenni a távot, kb. 10 óra alatt. Mivel vonatjegyet jó előre kellett volna foglalni így maradt az alvós busz, amire az itteni kollégák segítségével az utolsó jegyekből vettünk pénteken délelőtt.

A busz péntek este indult és szombaton hajnalban 6-ra érkeztünk meg Hospetbe, a közeli városba. Kómásan leszálltunk, majd végül megegyeztünk egy autoriksás fickóval, hogy egész nap visz minket körbe, megmutatja a nevezetességeket és estére behoz a buszállomásra, mindezt fejenként 500 rupiért. Jól beszélt angolul és más tervünk nem volt, így belementünk.

Már világosodott, érdekes volt látni az ébredező vidéket: a faluban az út mentén kakasok kapirgáltak, fekete disznók túrtak, nagy púpú, hosszú szarvú fehér tehenek somfordáltak és néhány ökrös szekeret is megelőztünk. Teljesen más világba csöppentünk: a cukornád földek, a banánligetek és a kókuszpálmák mögött épp kelt fel a Nap.

Hely megtekintése nagyobb térképen!