Langaléták (sequoia sempervirens) földjén

Magyarul örökzöld mamutfenyőnek, angolul szimplán redwoodnak hívjuk ezeket a hihetetlen fákat. Egykoron 8100 km2-nyi területet foglaltak el Oregon és California óceánpartján, mára már csak a 4%-a maradt meg és ennek is csak a fele védett területeken. A megmaradt fák életkora olyan 500-2000 év között alakul, létezésük sokat köszönhet a Save The Redwoods League-nek. A liga 1918-ban alakult és azóta is magán pénzből vásárolják a földeket, hogy megmentsék ezeket a hihetetlen fákat a kivágástól. Azt hiszen megérdemlik az alapítók, hogy nevesítsük is őket itt a blogon: John C. Merriam, Madison Grant és Henry Fairfield Osborn.


Itt tucatszámra láttunk 90 méternél is magasabb fákat. A legmagasabb 105 méteres volt (Founders Tree), de az igazat megvallva a földről ezek között nemigen tudtunk különbséget tenni. Apropós, itt található a világ legmagasabb fája is 115,54 méterrel, Hyperionnak nevezték el a felfedezők. Nagyjából így tessék elképzelni 🙂 >>>

Bédekker, ha valaki erre jár: A fák kivételesen nem egy nagy nemzeti parkban vannak, hanem szétszórva több kisebb nemzeti és állami parkba. A Humbolt Redwood State Park-ban az Avenue of Giants utat nem szabad kihagyni! Az 101 úttal párhuzamosan fut, gyönyörű. Érdemes még kimenni a Jedediah Smith Redwoods State Park-ba is, ott a Howland Hill Road-ot kell keresni. Bár ez egy földút, de bármilyen autóval végig lehet menni rajta, a 199-es útról visz át vissza a 101-esre.

Hely megtekintése nagyobb térképen!