Portland Japanese Garden

Itt Portlandben található a világ egyik legszebb és legautentikusabb japánkertje, mármint persze Japánon kívül. Ez egyike volt az út előtt betervezett sarokpontoknak, sikerült útba ejteni és nem csalódtunk. Szerencsésen érkeztünk, pont akkor indult a délelőtti ingyenes vezetett túra a kertben! Aki követi a blogot sejtheti, hogy a túravezetőnk ismét egy lelkes önkéntes volt, aki ráadásul évekig élt Japánban és így kente vágta a kultúrát. Tőle tudjuk, hogy a kertnek mindig japán kurátora volt, jelenleg Sadafumi Uchiyama, sőt a vezető kertész is amerikában született japán, Michael Kondo. Ő egyébként már 33 éve a kertben dolgozik!

Egy japánkert alapvetően a következő részegységekből áll:
– Strolling pond garden, avagy a bóklászás tavas kertje. Ez egy nagyobb részét tette ki az egész kertnek, a 3-5. képeken is ennek részei láthatók. Kimondottan arra van tervezve, hogy kényelmes tempóban végigsétáljunk rajta. Amit egy adott pillanatban látsz belőle az persze egy komoly tervezés eredménye, szeretnek azzal játszani a japánok, hogy sok részletet nem is látsz előre, csak a megfelelő pillanatban.
– Tea garden, vagyis a tea kert, ezt a 6-7. képen örökítettük meg. Ennek a kertnek a célja kimondottan a tea ceremónia előkészítése, aminek a leírásába nem is merünk belevágni, annyira bonyolult 🙂 … Mint látjátok, itt már tényleg csak a zöld szín dominál, nincsenek hivalkodó részletek. Van egy virágzó bokruk, amit csak a lombjáért tartanak, ezért a gyanútlan turisták hülyét kapnak, amikor a kertészek akkurátusan szedik le a bimbókat tavasszal :).
– Flat garden, a sík kert. alapvetően úgy van megtervezve, hogy a mellette álló pavilonból, illetve az ott lévő padokról legyen a látvány a legszebb. A pavilon kilógó tetősíkja (ez látszik is a 8. képen), és a terasz alja úgymond keretezi a látványt.
– Natural garden, vagyis a “természetes” kert a 9-11. képeken látható. Bár szemre első blikkre alig van különbség a sima tavas kert és e között, a valóságban ez a legnehezebben fenntartható rész. A cél az, hogy a természetesség látszatát fenntartsa, nyilván ez is makulátlanul meg van tervezve.
– Sand and stone garden, az emblematikus kavics+kő kert. Itthon szokás zen kertnek is nevezni, de ez csak akkor igaz, ha buddhista templom mellett található. Talán mondanom sem kell, hogy ez a 12-14. képeken látható, meglehetősen egyedi jelenség. Nekünk nagyon tetszett, hogy mit ábrázol az csak a saját képzelőerőn múlik!


Hely megtekintése nagyobb térképen!