Hó birodalma, még

Újabb nemzeti park! A kanadai határ mellett található a Glacier nemzeti park, amely Waterton Lakes néven átnyúlik Kanadába is. Egyébként épp a kanadai oldalon van a világ egyik legromantikusabb hotelje a Prince of Wales Hotel (akit érdekel kattanjon ide). Mi nem itt szálltunk meg :), de az egyik legjobb kempinget itt csíptük el. 8 km-t kellett földúton bevezetni egy völgyben, közben sikerült előzni is másokat, ami mint kiderült kritikus volt, mert az utolsó helyet foglaltuk el. Raktunk is fel képet a helyről, hogy látszódjon kb milyenek a kempingek itt. Az összes nemzeti parkos kemping ilyen bőkezű a területtel, a sütögető hely alap, de van ahol volt külön homokágy is a sátornak! Persze vannak magánkempingek is, azok olyanok mint otthon, hogy egymás szájában kell tábort verni.

Maga a park nagyon szép volt, európai szemmel is. Ezt azért írom mert közben a blogról kihagytuk a Rocky Mountain nemzeti parkot, ami szintén szép volt, de semmivel sem tudott többet, mint az Alpok. Tehát Európából drága pénzen és időn érkezve az kihagyható, ez a Glacier már kevésbé, főleg, hogy elég jól útba is esik. Amúgy ha valaki utat tervez, inkább ezeket a hagyományos hegyes-völgyes dolgokat hagyja el és koncentráljon a kanyonvidékre, mert az tényleg világszinten is egyedülálló. No nem szaporítom a szót, jöjjenek a képek!


Így a képek után beszélnünk kell arról, hogy ez a hely egyfajta mementója a globális melegedésnek. 1850-ben még 150 gleccser szántotta a hegyoldalakat, ma már csak 25. Jelenlegi modellek szerint 30 éven belül ez a maradék 25 is el fog tűnni. Ehhez sokat nem is tudunk hozzátenni, sajnos ennél sokkal nagyobb gondok is vannak a határtól mintegy 4-500 km-re északra Kanadában. A külszíni olajhomok fejtésről van szó, akit bővebben érdekel annak a következő angol TED videót ajánljuk: Garth Lenz: The true cost of oil.

Hely megtekintése nagyobb térképen!