Ahol a fák szakállat növesztenek

Készültünk a londoni játékok végére egy poszttal az Olympic nemzeti parkról 🙂 ! A terület mérsékelt övi esőerdő, mi az esőt megúsztuk, de köd azért volt.


Egy kis kommentár is jár most ehhez a kép szériához. A 10. képen a fák egy kidőlt fa törzséről nőnek, ez a mókás jelenség nem is túl ritka ebben az erdőben. A magyarázat egyszerűen annyi, hogy meglehetősen nagy a verseny a földön, így ott nehezebben tudnak a fenyők elindulni, míg a korhadó fa tökéletes táptalajt ad nekik. Láttunk olyan szituációt is, ahol az eredeti fekvő rönk (nurse log angolul) már teljesen elkorhadt, így csak annyi látszik, hogy a fák a levegőből indulnak. A 12. képen látható fák tele vannak kitüremkedéssel, egyelőre nem tudják, mitől lesznek ilyenek, de egy igen ritka jelenségről van szó. Az utolsó képen pedig igen jól látszik, hogy az elhelyezkedés micsoda különbséget jelent a fák növekedésében. A felső douglászfenyő a Hoh völgyben nőtt, ahol közel 350cm eső esik évente, míg az alsó az esőerdős zónán kívül a park legszelesebb részén próbált talpon maradni.

Jöjjön végül egy 90 méteres szitka-luc, de ezzel csak bemelegítünk (nem literálisan persze), mert nemsokára jönnek a tényleg nagy fák.


Hely megtekintése nagyobb térképen!