Capitol Reef

Újabb nemzeti park! Reméljük nem unjátok még, mert lesz még pár. A Capitol Reef nemzeti parkról indulás előtt semmit sem tudtunk, még a létezését sem. Így könnyen okozott pozitív meglepetést :).Persze ez a park is szokásos módon szuperül ki van építve, autóval is bejárható. Természetesen van belépő, minden parkba van külön 7 napos jegy, nekünk viszont éves bérletünk van az összesbe. Ezt America the Beautiful (magyarul “Amerika a gyönyörű”) kártyának hívják, ára potom 80$. Eddig sok érdekességet nem írtunk magukról a parkokról, pedig rengeteg ismeretterjesztő táblával kötik le a bóklászó turistákat. Azért nem is fogunk írni, mert ezeket többnyire hamar elfelejtjük :). Ennek a parknak az egyik érdekessége a többi környékbelihez képest, hogy a meredek sziklafalak egy viszonylag mérsékelt klímájú völgyet rejtenek, csörgedező patakkal. Így itt az 1900-as évek elején egy nagyobb mormon közösség élt.

Apropó, mormonok. Utah állam legnagyobb vállása, a népesség 60%-a mormon vallású. Ennek a vallásnak komoly pozitív hozadéka, hogy követői szignifikánsan tovább élnek, mint az átlag amerikaiak (bővebben angolul). Ez többek között annak is köszönhető, hogy mind az alkohol, tea, kávé és természetesen a cigaretta élvezete is tilos. Gyanítom, hogy a nehéz drogokat és hallucinogéneket is tiltják, bár ez így nem volt kiemelve :). Maga az alkohol “kimérése” is elég keményen korlátozva volt Utahban, de ezen a turisták egyre nagyobb hullámai miatt enyhítettek az elmúlt 10 évben.

Hamár a mormonoknál tartunk… Egy másik nemzeti parkban pihentünk épp a sziklán, amikor elcsíptünk egy beszélgetést. Egy tanár úr beszélgetett egy hölggyel a jelenlegi fiatalságról és közben a következő mondat hangzott el: “I assume you’re a mormon, as your family is quite large” (magyarul: “Úgy vélem ön mormon vallású, mivel nagy a családja”). Ezt természetesen a legkedvesebb hangsúllyal mondta, és a beszélgető partnere sem lepődött meg a kérdésen/kijelentésen. Nekünk ez egy kicsit furcsa volt, otthon elképzelhetetlen nekem, hogy valaki így rákérdezzen a másik vallására. Viszont jól jellemzi az itten vallásszabadságot és nyílt hozzáállást az élet különböző dolgaihoz.

Jöjjenek a képek! Jó idő volt és meglehetősen fotogén a táj, úgyhogy most a szokásosnál több van, ha nem gond :).


A képeken jól látható, hogy a nemzeti park belseje gyümölcsös kerteket rejtett. Az amerikai bizalmat jól jellemzi, hogy a vásárlás menete a kövekező: elveszed a szatyrot, szedsz magadnak, a végén leméred, kiszámolod mennyivel tartozol és az összeget bedobod a dobozba :).

Hely megtekintése nagyobb térképen!