A köd

Eddig elhallgattuk azt a sztorit, hogy hogyan égtünk le bringázás közben :). Az óceánpartnak egészen különleges időjárása van: úgy indultunk el bringázni, hogy attól féltünk, hogy fázni fogunk rövidnadrágban. Végeredményben tényleg fáztunk az út végén, még szerencse, hogy dzsekiket pakoltunk, kellett is. Szóval eközben viszont simán leégtünk, pedig nap alig-alig jött ki a felhők közül. Az igazság az, hogy valójában már viszonylag délre vagyunk (kb Andalúzia felett még), csak az óceán felöl jövő hideg miatt nem lehet észrevenni.

Mi azóta úgy tekintettünk rá, hogy valószínűleg ez a hideg-ködös idő lesz a meghatározó végig az 1-es út mentén (óceán mellett fut), úgyhogy ma (kedden) nem is panaszkodtunk emiatt. Egészen addig, amíg egy segítőkész helyivel nem keveredtünk beszélgetésbe az egyik autós pihenőben, aki felvilágosított minket, hogy köd csak SFben szokott lenni, ezen az úton általában napos az idő. Francba :). Úgyhogy most félreálltunk és kicsit várunk, hogy oszoljon a köd, és utána indulunk csak tovább.

Ez a hosszú bevezető csak azért kellett, hogy a fényképek minőségét az időjárásra tudjuk fogni :).

Hétfőn bementünk a Monterey Bay-ben lévő nagy akváriumba. Maga az akvárium a Cannery Row nevű utcában van, az egyik régi konzervgyárban. Az 1910-es években indult be igazán a szardínia halászata a Monterey öbölben, és ez folyamatosan nőtt a 40-es évekig. A második világháború alatt vagy 20 konzervgyár is volt ebben az utcában, a csúcson egy év alatt 250000 tonna halat dolgoztak fel. 5 éven belül a fogás több, mint 90%-al visszaesett, így gyakorlatilag kihalt a teljes ipar a környéken. Jó példája ez a túlzott halászatnak, azóta viszont nagyon óvják a környék vizeit, és mostanra már kezd visszanépesedni a szardínia is. Elvileg ezen a környéken játszódik Steinbeck Cannery row című könyve is. Maga Steinbeck is itt született nem messze Montereytől.
Az akvárium nagy “medencéje” tök jó volt a tonhalakkal, kalapácsfejű cápával és teknősökkel. Volt még egy igen érdekes rész csomó fajta medúzával, meg ezeken kívül is csomó apróbb akvárium mindenféle érdekességgel. Andris a végére azért megunta a sok halat :).

Montereyből indul egy “17 mile drive” nevű út, ami tényleg egy 17 mérföldes utca végig a part mellett. Az utca egy lezárt privát terület része, a behajtás 10$-ba került! Az egész területen csak golfpályák és 300-1000 m2-es házak vannak, nagyon durván jól nézett ki az egész. Itt található a Pebble Beach golfpálya is, amin ha jól tudom komoly versenyek is szoktak lenni.


A képsorozat után pedig következzen egy feladvány. Egy híres filmben szereplő épületet fényképeztünk le, ha valaki kitalálja miben volt akkor bónuszt kap, mert nem könnyű megmondani :).

163

Hely megtekintése nagyobb térképen!